Toen ik nog maar net aan het dromen was over mijn toekomstige tuintje, zag ik er een koolmeesje rondfladderen. Ik was helemaal verrukt, want dat beloofde een rijk dierenleven op mijn landgoedje.  Ik ging mezenbollen ophangen en deed kleine zaadjes voor ze (en voor de mussen) in een uitgeholde kokosnoot. Daar werd goed gebruik van gemaakt, vooral door de kauwen, die het natuurlijk altijd winnen van de kleine, tere beestjes. Het voer was zo op en niet aan te slepen. En aangezien het steeds warmer werd, vond ik het niet zo’n goed idee de diertjes lui te maken. Stoppen met voeren dus. En alle mezen vlogen gelijk over. Nu heb ik eenden, eksters en duiven in de tuin. De eksters gebruiken de regenton als vogelbadje, als ie na een stevige regenbui is overgelopen. Zijn ze niet allemaal hetzelfde…? Je organiseert vanalles in je tuin  om het naar hun zin te maken en zij maken dankbaar gebruik van het meest onooglijke attribuut wat ze maar kunnen vinden, argeloos door jou neerzet. Koop je een heerlijk zacht, design mandje voor je kat, hij is dolgelukkig met de doos van je nieuwste electronische speeltje…

Mijn verbazing was groot toen ik dit jaar voor het eerst sinds vele, vele  jaren een koolmees op mijn balkon (6 hoog) aantrof (daar neem je dan een tuintje voor…tsss). s ‘Ochtends word ik met een luidruchtig gefluit gewekt. Hij of zij heeft het helemaal naar z’n zin. De kat mekkert zich een ongeluk. Ooit schuilde er trouwens een koolmeesje op mijn bovenraampje -heel sneu, werd achterna gezeten door meeuwen-; ik heb mijn niet zo sportieve kater nog nooit zo snel in de gordijnen zien klimmen…. Iets wat ie verder nooit meer gedaan heeft.

Het gaat dus goed met een aantal vogeltjes in de grote stad! De ooievaar heeft twee zeer levendige en ondeugende kuikens en ik zie ook steeds vaker een scholekster gewoon op een grasveldje. Die maken een schel en hard geluid, waardoor je ze niet makkelijk over het hoofd ziet. Met de mussen blijft het helaas droeviger gesteld.

Advertenties