1748-1787

Menagerie op het Kleine Loo bij Voorburg (1748-1786)

In de dierenboekjes van Arnout Vosmaer beschreef hij “eener uitmuntende verzameling van zeldsaame gedierten, bestaande in oost- en westindische viervoetige dieren, vogelen en slangen, weleer levend vooorhanden geweest zynde, buiten den Haag, op het Kleine Loo van Z.D.H. den Prins van Oranje-Nassau”. 

De dieren kwamen met VOC-schepen naar Voorburg, vaak als relatiegeschenk voor de prins. Er werden geen dieren in de menagerie gehouden die bij ontsnapping gevaar voor de omgeving konden opleveren. De houten stallen, kooien en volières waren eenvoudig. Soms lagen de dieren aan de ketting, maar meestal konden ze -in een afgeschermde ruimte- vrij rondlopen. De olifanten Hans en Parkie mochten door Voorburg wandelen.

Heel veel is er niet bekend over de menagerie. Er zijn nooit afbeeldingen of uitgebreide beschrijvingen van geweest. In Huis ten Bosch hangen behangschilderingen met het paleis, de Nieuwe Veenmolen en de boerderij bij de Groote Loo op de achtergrond, maar die zijn niet naar waarheid geschilderd.

Bij Schönbrunn in Wenen is nog een dierentuin uit de tijd van Willem V. De stadhouder heeft keizer Josef II een groot aantal dieren uit de Voorburgse menagerie geschonken. Er zijn enkele barokke gebouwtjes bewaard gebleven. Binnenkort nemen wij daar een kijkje.

Veel van de dieren uit de menagerie en de inventaris van het natuurhistorisch kabinet (waar ze na hun dood terecht kwamen) zijn door de Fransen meegenomen naar de Jardin des Plantes in Parijs.

Voor meer informatie over de menagerie en de dieren die er in leefden: kijk bij de links op deze pagina. Ook is er een boekje verschenen “Een vorstelijke dierentuin, de menagerie van Willem V”, uitgeverij Walburg Pers, 1994.

Advertenties