“Beminde Saterdagh, zijt ghij noch verr’ van komen?

Spoedt toch, en helpt mij weer aen Hofwijcks soeter droomen”

(Constantijn Huygens)

 

Hofwijck, Voorburg
Hofwijck, Voorburg

Het leven op een buitenplaats, al is het maar je eigen moestuin, is zeer genoeglijk.

Vroeger was er naast het landhuis meestal een boerderij aanwezig, die de keuken van voorraden voorzag. En je had natuurlijk het theehuis. Bij mooi weer of belangrijk bezoek dronk je daar een kopje thee, met allerlei lekkernijen. In de boomgaard kon je van je eigen vruchten snoepen. Mary (van Willem III) had zelfs een confituurkeldertje op Paleis het Loo, waar ze jam maakte.  Sommige landgoederen hadden een ijskelder.

 

In 1667 werd het “Vermakelijck landtleven” uitgegeven; dit tuin-, medicijn- en kookboek was een handleiding voor de kapitaalkrachtige stadsmens om een landleven te gaan leiden en bevat allerlei recepten voor salades, groentes vlees, vis (uit eigen vijver), taarten en pasteien.

Hieronder volgt een verzameling van recepten om lekker te genieten van de opbrengst van je (moes)tuin:apple-crumble

Landgoedrecepten van de Olmenhorst

Recepten van Tuinadvies

Recepten van Madame Tomate

Twaalf keer Fruit

Warme en koude dranken

Historic Food Recipes

Cupcake Blog

Recept voor Pasen:

Kipreepjes, lenteui en knoflook fruiten. Raapsteeltjes er door heen roeren, dan wat aardappelpuree. Opdienen met gerapste kaas.

Over Luilak (de dag voor Pinksteren) met een recept voor luilakbollen.

Tropisch sap met citroenmelisse
 
 
 
 
 
Ananas-, mango- of passievruchtsap is erg lekker met een takje verse citroenmelisse (uit eigen tuin) erin.

Eerst even aan het takje ruiken, mmmmm……

 

“I must have Saffron to colour the Warden Pie”  

            Shakespeare, The Winter’s Tale

Recept voor Warden Pie, Shakespeare’s Garden.  Shakespeare was een groot kenner van planten en kruiden. Ze verwijzen naar recepten (“old cakes of roses”; gedroogde rozenblaadjes die in taartjes zijn gedrukt, parsley to stuff a rabbit), heksenbrouwsels (met dollekervel) en naar symbolische betekenissen (zoals alsem voor verbittering, uien voor tranen en rozemarijn voor herinneringen). Er komen apothekers (“O true apothecary! Thy drugs are quick. Thus with a kiss I die.”) en geneeskrachtige kruiden voor in zijn werk en bekend is ook het prieeltje van Titania in a Midsummer Night’s Dream.

Uitzicht Juffrouw zonder Zorgen

Hofjeskruidenthee en cheesecake

Haarlem is rijk aan hofjes. Bij “Juffrouw zonder Zorgen“, dat aan het Proveniershof grenst, kun je hofjeskruidenthee drinken. De kruidenmelange, die bestaat uit o.a. kamille, rozenblaadjes, engelwortel en goudsbloem,  is ook te krijgen bij drogisterij Van der Pigge.

Advertenties