In 1653 publiceerde Constantijn Huygens zijn hofdicht ” Vitaulium / Hofwijck”. Het was een lofzang op het (land)leven op zijn buitenplaats Hofwijck onder Voorburg. Zeer gedetailleerd; het gedicht heeft bijna 3000 regels. Aan de hand hiervan werd de tuin van Hofwijck de afgelopen jaren gereconstrueerd.

In “Vorstelijk tuinieren en florilegia” vertelde ik al iets over de bloemboeken; florilegia, die vroeger gemaakt werden om de collectie planten van een voornaam persoon te tonen. Het hedendaagse Highgrove Florilegium van Prins Charles moet  £12,950 kosten.  Dan is de € 9,95 van het zojuist verschenen Florilegium Hofwijck beslist een koopje… Er staan geen tekeningen in van de flora, maar wel mooie foto’s van Nora Lambrechts. Gedeelten van het gedicht staan bij de desbetreffende plant. Behalve de Nederlandse en Latijnse naam wordt ook de Oud-Hollandse naam gegeven. Deze lijkt soms helemaal niet op de namen zoals wij die kennen.

Al lezend in het boekje krijg je een goed beeld hoe de tuinen er in de 17e eeuw uitzagen. Op de Midden Loo -en vast ook bij u in de tuin- staan een aantal van deze planten:

 

Hofwijck’s tuin heeft nog een aantal minder bekende planten en bomen. De buitenplaats is een bezoek zeker waard. Het Florilegium kunt u aan de kassa kopen. In het museum is een kleine tentoonstelling te zien over de bloemboeken.

Meer hofdichten: Den Binckhorst, Ockenburgh, Sorghvliet.