Ontdekkingskit Vijgenboom & Anijs

Ontdekkingskit Vijgenboom & Anijs

Latijnse naam: Pimpinella anisum
 
Zogauw het kan, gaan mijn anijszaadjes de grond in. Ze zitten in een ontdekkingskit van Secrets du Potager die ik in het tuincentrum gekocht heb. De “koffer”  bevat ook een geurflesje en een amulet van keramiek, die de geur uit het flesje vasthoudt en die je ergens op kunt hangen. Dat doet me denken aan de anijsmelk die ik vroeger dronk voor ik ging slapen.
Nou zeggen ze weer dat er verkeerde stofjes (Allylalkoxybenzenen) in anijszaad zitten.  Oppassen dus dat we er niet te veel van snoepen.
Vroeger was het kruid zeer populair en werden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend. Hippocrates was er dol op en Hildegard von Bingen adviseerde het te gebruiken bij verschillende ziekten. Karel de Grote liet het zoveel mogelijk in tuinen aanplanten. In plaats van Vichy en Garnier gebruikte men anijswater voor een stralend jonge huid.
Anijs zit in de muisjes op je beschuitje en in dranken als pernod, ouzo en likeuren. Het is ook een ingrediënt in streekgerechten als karnemelksepap, schoenlapperstaart en nieuwjaarsknijpkoekjes.
Advertenties